A célkitűzés művészete

Ebben a fejezetben finomíthatod célkitűzési képességedet, és növelheted a terveid megvalósulásáért tett lépések hatékonyságát. Tűzz ki SMART célt magad elé.

A smart egy angol szó, azt jelenti, hogy ügyes, okos, intelligens. A SMART betűszó a Specific (konkrét, pontosan megfogalmazott, Measurable (mérhető), Achievable (elérhető), Relevant (releváns) és Time-bound (határidőhöz kötött) összetevők rövidítése.

Térjél vissza az előző fejezetben meghatározott legfontosabb célodhoz, vagy válassz egy másikat, ha szeretnéd, és definiáld a SMART szempontok alapján. Például:

Specifikus: Egy jó állapotben lévő, négyszobás, felső emeleti, világos, északkeleti tájolású lakást szeretnék ezen a környéken.

Mérhető: 120 -160 m2

Elérhető: Rendelkezem a vételárral.

Releváns: Nagyok a gyerekek, mindegyiknek külön szobára van szüksége.

Határidőhöz kötött: Idén december végén költözünk.

Fogalmazd meg a célodat SMART formában, majd írd le a füzetedbe, mégpedig egy új oldalra. Ezután rajzold le, színezd ki, vagy vágj ki egy képet egy magazinból, és ragaszd be. Minél szebb, annál jobb!

Bővebben a SMART célokról

1. Speciális
A célodnak világosnak és konkrétnak kell lennie, különben nem fogod tudni összpontosítani az erőfeszítéseidet, és nem fogod tudni igazán motiváltnak érezni magad a cél elérésére. Célod megfogalmazásakor próbálj meg válaszolni a következő öt kérdésre:

Mit akarok elérni?
Miért fontos ez a cél?
Kinek kell részt vennie ebben?
Hol helyezkedik el?
Milyen erőforrások vagy korlátok érintettek?


Példa
Képzeld el, hogy jelenleg alkalmazott vagy, és szeretnél önálló vállalkozó lenni. Egy konkrét cél lehet: “Szeretném megszerezni a szükséges készségeket és tapasztalatokat ahhoz, hogy saját vállalkozást alapítsak, karriert építhessek és sikeres csapatot vezethessek”.

2. Mérhető
Fontos, hogy mérhető céljaid legyenek, így nyomon követheted a fejlődésedet és motivált maradhatsz. Az előrehaladás értékelése segít abban, hogy koncentrált maradj, tartsd be a határidőket, és érezd az izgalmat, hogy egyre közelebb kerülsz a célod eléréséhez.

A mérhető célnak olyan kérdésekre kell választ adnia, mint például:

Mennyi?
Hány?
Honnan fogom tudni, hogy mikor teljesítettem?


Példa
A saját vállakozás alapítására vonatkozó célodat úgy mérheted, ha például elhatározod, hogy öt éven belül elvégzed a szükséges képzéseket és megszerzed a megfelelő tapasztalatot.


3. Elérhető
A célodnak reálisnak és elérhetőnek is kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyél. Ha elérhető célt tűzöl ki, akkor képes leszel azonosítani korábban figyelmen kívül hagyott lehetőségeket vagy erőforrásokat, amelyek közelebb visznek a cél eléréséhez.

Az elérhető cél általában olyan kérdésekre ad választ, mint például:

Hogyan tudom elérni ezt a célt?
Mennyire reális a cél a környezeti tényezők figyelembe véztele mellett?  


Példa
Lehet, hogy fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy a meglévő tapasztalataid és képzettséged alapján reális-e a célkitűzésed. Például, van-e időd arra, hogy a szükséges képzést hatékonyan elvégezd? Rendelkezésre állnak-e a szükséges erőforrások? Meg tudod-e engedni magadnak a képzést?

Tipp:
Óvakodj olyan célok kitűzésétől, amelyek másoktól függnek.  

4. Releváns
Ez a pont arról szól, hogy a célod fontos legyen számodra, és hogy összhangban legyen a mások céljaival is. Mindannyiunknak szüksége van támogatásra és segítségre a céljaink eléréséhez, de fontos, hogy megmaradjon az irányítás felettük. Győződ meg tehát arról, hogy a terveid mindenkit előre visznek, de a saját céljaid eléréséért továbbra is te felelsz.

Egy releváns cél “igen” választ adhat ezekre a kérdésekre:

Érdemes?

Ez a megfelelő időpont?

Összhangban van a többi érintett céljával?  

Én vagyok a megfelelő személy a cél eléréséhez?

Alkalmazható-e a jelenlegi társadalmi-gazdasági környezetben?

Példa

Lehet, hogy szeretnéd megszerezni azokat a készségeket, amelyekkel önálló vállakozást alapíthatsz, de vajon ez a megfelelő időpont a további képesítések megszerzésére? Biztos vagy benne, hogy alkalmas vahy a cégvezetői pozícióra? Átgondoltad már partnered céljait? Ha például családot is szeretnél alapítani, a képzés megnehezítené ezt?

5. Időhöz kötött

Minden célnak szüksége van egy céldátumra, hogy legyen egy határidő, amire összpontosíthatsz, és legyen valami, amiért dolgozhatsz. A SMART-cél kritériumainak ez a része segít megakadályozni, hogy a mindennapi feladatok elsőbbséget élvezzenek a hosszabb távú céljaiddal szemben.

Egy időhöz kötött cél általában ezekre a kérdésekre ad választ:


Mikor?

Mit tehetek meg hat hónap múlva?

Mit tehetek meg hat hét múlva?

Mit tehetek meg ma?


Példa

Mennyi időbe telik, amíg elsajátítod a szükséges készségeket?    Fontos, hogy reális időkeretet adj magadnak a végső cél eléréséhez.  

A SMART célok előnyei és hátrányai

A SMART egy hatékony eszköz, amely biztosítja a célok eléréséhez szükséges egyértelműséget, fókuszt és motivációt. Azáltal, hogy arra ösztönöz, hogy pontosan meghatározd céljaid és elérésének időpontját,  javíthatod esélyeidet.  A SMART-célokat ráadásul bárki, bárhol könnyen használhatja, nincs szükség speciális eszközökre vagy képzésre.

Ugyanakkor a SMART különböző értelmezései miatt elveszítheti hatékonyságát vagy félreérthetővé válhat. Egyesek úgy vélik, hogy a SMART nem működik jól a hosszú távú célok esetében, mert hiányzik belőle a rugalmasság, míg mások szerint elfojtja a kreativitást.  


Tipp:

További célmeghatározási forrásokért lásd a következő cikkeinket: A célmeghatározás aranyszabályai, A jól megfogalmazott eredmények használata a célmeghatározásban, Személyes célmeghatározás és Kincsek feltérképezése.


Összefoglalva:

A SMART egy jól bevált eszköz, amelyet használhatsz céljaid megtervezéséhez és eléréséhez. Bár a betűszó jelentésének számos értelmezése létezik, a leggyakoribb az, hogy a céloknak specifikusnak, mérhetőnek, elérhetőnek, relevánsnak és időhöz kötöttnek kell lenniük.


Ha a SMART-ot használod, világos, elérhető és értelmes célokat tűzhetsz ki, és fenntarthatod az elérésükhöz szükséges motivációt, cselekvési tervet és támogatást.


Forrás:

Smart Goals Guide (2014) Why Goal-setting is Important?

Smart Goals Guide, (2014). Why Goal Setting Is Important [online]. 

 https://www.smart-goals-guide.com/why-is-goal-setting-important.html

Lelki béke és biztonság

önismereti tréning

6 alkalmas online tréning

feldolgozást támogató anyagok

kérdezz – felelek

jó hangulat