A szerelem

Szerinted mi a romantikus szerelem? Mielőtt folytatnád az olvasást, írd le a füzeedbe.

A szerelmet tekintheted úgy, mint egy természeti erőt vagy az Univerzum egy elemét, amelyet nem is lehet leírni, csak érezni lehet. Ha szerelmes vagy, kinyílnak a szíved kapui, a szereteted szökőkútként árad, még akkor is, ha a szeretett személyed nincs a közeledben. Ha belegondolsz, a másik embernek nincs is túl sok köze ahhoz, amit érzel. Igaz, hogy az ő kisugárzása, látványa, rezgése vagy gondolata gyújtotta lángra benned a tüzet, de ezek a te kapuid, a te szíved, a te tüzed, a te szökőkutaid. A szerelem spirituális élmény is egyben; mérhetetlen magasságokba emel, ahol olyasmit tapasztalhatsz meg, amit soha, még évtizedes meditációval sem értél volna el. A rezgés egy új szintjére lépsz, ami után soha nem leszel olyan, mint korábban. Mint természeti elem, egymáshoz vonz két embert abban a reményben, hogy továbbadják az életet.

Ám ahogy Wilfred Nelles is rámutat Jóban, rosszban című könyvében, a szerelem nem folyamatos szárnyalást jelent a rózsaszín égbolton. A kapcsolat nem öncélú, nem kizárólag a szerelmesekért létezik. A szerelem révén mindkét fél egy magasabb rendű dolognak válik részesévé, melynek során átalakul, ami olykor fájdalommal és frusztrációval jár. Egy kapcsolat akkor lesz igazán gyümölcsöző, akkor teljesedik ki igazán, ha ennek a bizonyos magasabb rendnek is helyet adunk.

Hogyan alakul ki a szerelem?

Nicholas Demetry  Isteni párkapcsolat című könyvében a partnerkapcsolatok 4 szintjét írja le:

  • testi vonzalom,
  • érzelmi vágy,
  • mentális szinten: elkötelezettség,
  • lelki egyesülés.

Karinthy szerint egy férfi és egy nő soha nem értheti meg egymást, mert mindegyik mást akar: a nő a férfit, a férfi a nőt. Dr. John Gray így fogalmaz: a férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról. Ha frenológiával vagy szerkezet-funkcióval foglalkozol, jól tudod, hogy az alapvető hasonlóságokon túl a két nem működésében is jelentős különbségek vannak, mind mentálisan, mind érzelmileg, mind cselekvési szempontból.

A boldog szerelem megtalálásához és megtartásához sokat segít, ha önmagad egyes részei is szeretik egymást. A következő rész ezt a célt szolgálja.

Lelki béke és biztonság

önismereti tréning

6 alkalmas online tréning

feldolgozást támogató anyagok

kérdezz – felelek

jó hangulat