Gyermek és kamasz éned

SZÜLETÉSI SORREND

Olvasd el a következő cikkeket, és írj le 3-5 tulajdonságot, amelyek leginkább jellemzik az első- másod- és harmadszülötteket.

https://onlinepszichologus.net/blog/a-szuletesi-sorrend-hatasa-a-testverkapcsolatokra/

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/szuletesi-sorrend.php

  • elsőszülött / egyke:
  • másodszülött:
  • harmadik gyermek:
  • többiek:

Te hol helyezkedsz el testvéreid sorában?

Mennyire találod igaznak magadra nézve a fenti cikkeket?

TALÁLKOZÁS GYERMEKÉNEDDEL

Helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemedet. Menj vissza az időben, és lásd magad kisgyerekként. Akár vidám, akár szomorú kép jelent meg, képzeletben menj oda gyermek-énedhez, és nézz a szemébe. Mit látsz benne? Boldog? Fél? Szomorú? Büszke? Kérdezd meg gyermek-énedtől, mire van szüksége, mit kér tőled. Vedd az öledbe, ölelgesd meg, puszilgasd meg, és mondd el neki, hogy mindennél jobban szereted. Ígérd meg neki, hogy ezentúl odafigyelsz és nagyon fogsz vigyázni rá. Végül add meg neki, amit kért!

Írd le tapasztalataidat a füzetedbe.

TALÁLKOZÁS KAMASZ-ÉNEDDEL

Helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemedet. Menj vissza az időben, és lásd magad kamaszként. Idézz fel egy emléket, amikor úgy érezted, nem találod a helyed, nem vagy elég jó, magányos vagy, senki sem ért meg, illetve egy olyan helyzetet, amikor megbántottak. Képzeletben menj oda kamaszkori énedhez, öleld meg és mondd el neki, mennyire büszke vagy rá! Mesélj nekik jelen életed eredményeiről, és hangsúlyozd, hogy mindezt neki köszönheted. Ígérd meg neki, hogy mától gyakrabban meglátogatod, odafigyelsz rá, és valóra váltod az álmait.

Írd le tapasztalataidat a füzetedbe.

Gyakorlat:

3 székre lesz szükséged:

Helyezd el a három széket háromszög alakban. Az egyik a jelenlegi énedé, a másik a serdülő énedé, a harmadik pedig a gyermeki énedé. Először ülj gyermek-éned székébe. Csendesítsd le gondolataidat, és csak a testi érzéseidre figyelj. Mit érzel? Tested mely részén fedezel fel kellemetlen érzéseket? Irányítsd oda a figyelmedet. Lélegezz mélyeket, és figyeld, ahogy a feszültség eloszlik. Tölts el itt 1-2 percet.

Vegyél még egy mély lélegzetet, állj fel, majd ülj át kamaszkori éned székébe. Csendesítsd el gondolataidat, és ismét csak a testi érzéseidre figyelj. Mit érzel? Mire lenne szüksége kamasz énednek? Lélegezz mélyeket, és és engedd, hogy elillanjon minden porcikádból a feszültség. Tölts el itt is 1-2 percet.

Most vegyél egy újabb mély lélegzetet, állj fel, és ülj le jelenlegi éned székébe. Gondolatban nézz gyermeki éned szemébe, és halkan mondd neki: “Igen”, “Igen”, “Igen”. Ismételd meg kamasz-éneddel is.

Írd le tapasztalataidat a füzetedbe.

Lelki béke és biztonság

önismereti tréning

6 alkalmas online tréning

feldolgozást támogató anyagok

kérdezz – felelek

jó hangulat