Mit szeretnél elérni a tanfolyam végére?

Egyik kliensem egy óriási dilemmájával keresett fel. Három hónapon belül ez volt a hatodik ülése. Leült, mesélt a munkahelyi sikereiről, a szép otthonáról, viszont volt egy kérdés, amiben nem tudott zöld ágra vergődni. Két éve visszaköltöztek nyüzsgő szülővárosukba a békés vidékről, ahol barátnőjével három évet töltöttek. Jól érezték magukat itt is, sok barát, színház, mozi, kiállítások vettél körül őket, ugyanakkor vissza is vágytak a csendes meghittségbe; nem tudtak dönteni. Kliensem szenvedélyesen taglalta mindkét lehetőség előnyeit, hátrányait. Közben, – ő nem vette észre – a lába megállás nélkül topogott a padlón. Amikor befejezte a vitát önmagával, megkérdeztem: “Tomi, látom, hogy minden oldalról megvizsgáltad, alaposan átgondoltad a költözés ügyét, de mi a valódi kérdésed?” Megállt a lába, döbbenten rám nézett, majd azt mondta: “Kérjem meg a barátnőm kezét?” Másnap kaptam egy levelet a barátnőtől: “Nem tudom mit csináltatok tegnap Tomival, de miután hazajött, megkért, hogy legyek a felesége!” Azóta is boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Gyakran az a legnagyobb problémánk, hogy nem tudjuk pontosan, mi a legnagyobb problémánk. Amíg rá nem jövünk, hogyan határozhatnánk meg a célunkat?

Ahhoz, hogy a programból a legtöbbet hozhasd ki, végezd el a következő gyakorlatokat. Nagyon fontos, hogy írd le a füzetedbe. (Kézzel, tintával, papírra; nem számítógépen ))

Sorold fel a 3 legfontosabb célodat, amelyet el szeretnél érni a könyv végére:

 •  
 •  
 •  

A legfontosabb a három közül:

Mennyiben lesz más az életed, ha a legfontosabb célod megvalósul?

 •  
 •  
 •  

Mit cselekszel akkor konkrétan?

 •  
 •  
 •  

Mit fogsz mesélni a legjobb barátodnak az életedről? (Kicsit dicsekedj, kérlek!)

 •  
 •  
 •  

Egy másik történet:

Joli kétgyermekes anyuka. Mikor a gyerekek megszülettek, feladta a munkáját, hogy mindent, amit csak tud, megadhasson nekik. A kicsik már nagyok, iskolába járnak, megvan a saját érdeklődési körük, és nincs szükségük anyu folyamatos jelenlétére. Jolinak elkezdett hiányozni valami “felnőtt” dolog, így megegyeztek a férjével, hogy vállalkozásba kezd, ikerágyakat fog árusítani. Mivel ő maga is ikreket nevel, ki tudná nála jobban, milyen különleges helyzetekkel néznek szembe az ikrek szülei. Megvan már a tervező, az asztalos, a gyártó, és nem is kell túl nagy kezdő tőke. Minden adott, csak egy határozott döntés hiányzik. Többször hangsúlyozta, nem akar milliomos lenni, csak annyit szeretne keresni, amennyi a család költségeit fedezi.

Itt jegyzem meg, hogy az ügy, amellyel Joli felkeresett, nem az indulófélben levő új vállalkozás volt, nem bizony. A pajzsmirigyműködése volt elégtelen, ami általában lehangoltsággal, fáradtsággal, olykor depresszióval jár. Az orvosi kezelések mellett kíváncsi volt, milyen érzelmi okok rejlenek a háttérben. Ennek kiderítéséhez a múltban kialakult érzelmi sémákat érdemes megvizsgálni. Előfordul, hogy a szülők vagy más tekintélyes, fontos emberek (természetesen nem szándékosan) azt közvetítik a gyerek felé, hogy nem teheti azt, amit akar, vagy azt, hogy nem lehet okosabb/gazdagabb/sikeresebb stb., mint az anyjuk/apjuk/testvérük stb. Joli esetében az derült ki, hogy egy testvére meghalt, és az a tudattalan gondolat színezte át minden döntését, miszerint “Hogyan lehetnék boldog, amikor te még csak nem is élhetsz?”

Ahhoz, hogy el tudjunk engedni egy gátló mintát, gyakran elegendő, ha felefedezzük. Ha megvilágítja a tudat fénye, eltűnik, mint a kámfor. Mindig mondom, hogy a valóság gyógyít. Máskor több időre és speciális gyakorlatokra van szükség, de erről majd később írok.

Megkérdeztem tőle, mi van, ha az üzlet csődbe megy? Úgy tűnt, felkészült erre az eshetőségre is, és nem jelentett számára problémát. Arra a kérdésemre, hogy “mi lesz, ha az üzlet virágozni fog?”, csak annyit válaszolt: “Hát jó lenne.” minden érzelem nélkül. Aztán az intuícióm sugallatára azt kérdeztem: “Ha a világon bármit megtehetnél, mit szeretnél valójában csinálni?” Ekkor elkezdett mosolyogni, felcsillant a szeme, és azt mondta: „Nyitnék egy kávézót. Évek óta dédelgetem ezt az álmot, de nem tudtam rájönni, honnan szerezhetném meg az induláshoz szükséges pénzt.”

Most már világos volt a kép. Először elindítja az ikerágyas vállalkozást, majd ennek nyereségéből megteremti álmai kávézóját egzotikus kávé- és csokoládéital, torta- és süti-választékkal.

A fentiekből látható, hogy célunk megtalálása nem mindig egylépéses folyamat. Sokszor azért nem érjük el a célunkat, mert létezik egy mögöttes cél is, és ha azt is meghatározzuk, beindul a gépezet.

Lelki béke és biztonság

önismereti tréning

6 alkalmas online tréning

feldolgozást támogató anyagok

kérdezz – felelek

jó hangulat