Nő és férfi

Hogy vagy ma?

  • fizikailag (a testedben)?
  • mentálisan (milyen gondolatok foglalkoztatják az elmédet)?
  • érzelmileg (milyen érzelmeket érzel)?
  • spirituálisan (felsőbb hatalmakhoz és az univerzumhoz tartozónak érzed magad)?

Mit vársz ettől a leckétől?

Célod ennek a fejezetnek a végére?

Jegyezd fel a füzetedbe:

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy

NŐ:

ANYA:

LÁNY:

FÉRFI:

APA:

FIÚ:

 

A párkapcsolat a férfi és a nő minőségek között születik (a homoszexuális pároknál is). Kapcsolatuk csak akkor lesz boldog és tartós, ha férfiként vagy nőként viselkednek, fenntartva az ellentétes polaritások által keltett dinamikus feszültséget. Sok esetben azonban a férfi és a nő anyává/apává, kisfiúvá/kislánnyá válik, és azt várják el párjuktól, amit eredeti családjuktól nem kaptak meg. A kislány/fiú anyát/apát, az anya/apa gyermeket keres. Érdekes módon mindkét fél, a férfi és a nő is legtöbbször anyát keres párjában. A párkapcsolatban betöltött szerepekről az is sokat elárul, miképp szólítják egymást a szerelmesek.

Te hogy hívod a párodat? (Baba, maci, cica…)

Korábbi kapcsolataidban?

Ő hogy hív téged?

Hogy nevezed a párodat, ha másoknak beszélsz róla?

Nyilvánvalóan senki sem akar szándékosan sérült szerepeket magára ölteni. Ha mégis megtörténik, bizonyára nyomós ok áll a háttérben, ami többnyire félelem, fájdalom, fájdalomtól való félelem, szégyen, bűntudat, elfojtott harag stb. Gondold végig a következő kérdéseket (és írd le a válaszokat a füzetedbe):

Miért „veszélyes” nőnek lenni? (Például a párod bántalmazhat, fel kell adnod a hivatásod, meghalhat a gyermeked stb.)

Miért „veszélyes” férfinak lenni? (pl. elvárják, hogy gondoskodjon a családjáról, háborúba hívják stb.)

Gyakorlat:

Négy székre lesz szükséged: Helyezd őket négyszög alakba.

Ha nő vagy, az egyik a LÁNY-éned, a másik a NŐ-éned, a harmadik az ANYA-éned (akkor is, ha nincs gyereked), a negyedik a komplex éned helye.

Ha férfi vagy, az egyik a FIÚ, a másik a FÉRFI, a harmadik az APA-éned (még ha nincs is gyereked), a negyedik a komplex éned helye.

Először ülj le LÁNY/FIÚ-éned székébe. Csendesítsd el gondolataidat, csak a testi érzeteidre figyelj. Mit érzel? Mire lenne szükséged? Lélegezz mélyen, és érezd, hogy egyre jobban átjár a nyugalom. Maradj néhány percig ebben kellemes állapotban.

Vegyél ismét egy mély levegőt, állj fel és ülj NŐ/FÉRFI-éned székébe. Csendesítsd el gondolataidat, és csak a testi érzeteidre figyelj. Mit érzel? Mire lenne szükséged? Lélegezz lassan, mélyen, engedd, hogy minden feszültség elillanjon belőled, és teljes nyugalom töltsön el.  Maradj néhány percig ebben kellemes állapotban.

Ismét vegyél egy mély levegőt, állj fel és ülj le az ANYA/APA-éned székébe. Csendesítsd el gondolataidat, és csak a testi érzetidre figyelj. Mit érzel? Mire lenne szükséged? Lélegezz be és ki, és érezd magad egyre könnyedebbnek. Maradj néhány percig ebben kellemes állapotban.

Most ismét lélegezz mélyeket, állj fel, és ülj be komplex éned székébe. Nézz a LÁNY/FIÚ éned szemébe, és szépen, lassan, szeretettel mondd neki: “Igen. Igen. Igen.”

Ismételd meg a NŐ/FÉRFI-éneddel, majd az ANYA/APA-éneddel.

Írd le tapasztalataidat a füzetedbe.

Lelki béke és biztonság

önismereti tréning

6 alkalmas online tréning

feldolgozást támogató anyagok

kérdezz – felelek

jó hangulat