Szégyen, bűntudat, bátorság

Az érthetőség kedvéért, tekints úgy a tudatszintekre, mint a rádió hullámsávjaira. Van egy kedvenc rádióadód, erre van beállítva a rádiód; még csak nem is kell naponta rákeresned. Reggel felébredsz, és már szól is. (Figyeld csak meg, mi az első gondolatod ébredés után :)) Olykor-olykor, bizonyos kérdésekkel kapcsolatban, ráhangolódhatsz más sávokra is; a szokásosnál vagy szebb, vagy még csúnyább színben is láthatod a világot.

Ízelítőként, vegyük a bátorság tudatszintjét. Ha ez veledszületett tudatszinted, általában úgy érzed, hogy bármit megtehetsz, például házat is építhetsz. Engedi az önkormányzat/anyu/apu/gyereked/orvosod/Isten, stb; megvalósíthatónak látod, érzelmeid megerősítenek ebben és felhatalmazottnak érzed magad az építkezésre. Ugyanakkor elképzelhető, hogy létezik az életednek egy olyan területe, ahol teljesen másképp működsz. Például, amikor prezentáció megtartására kérnek fel a munkahelyeden. Miközben beszélsz, úgy érezheted, hogy a hallgatóságod megvet, az élet nyomorúságos, megalázottnak és kirekesztettnek érzed magad. Ez a szégyen tudatszint.

Ugyanakkor, mondjuk pénzügyekben, bosszúvágyat érzel (például azért. mert kifosztottak, kicsalták a pénzedet), az életet gonosznak, igazságtalannak látod, hibáztatod saját magadat és másokat is, közben „véletlenül” lerombolod azt is, amid van. Ez a bűntudat szintje.

 

Gyakorlat:

Négy székre lesz szükséged. Helyezd el őket négyszögben. Az egyik a (tudatos vagy tudattalan) szégyen, a másik a (tudatos vagy tudattalan) bűntudat, a harmadik a (tudatos vagy tudattalan) bátorság szintjét képviseli, a negyedik pedig önmagadat.

Először is ülj a szégyen székébe. Csendesítsd el gondolataidat, csak a testi érzeteidre figyelj. Mit érzel? Vajon honnan származnak ezek az érzések? Gyerekkorodból? Szüleidtől, vagy más családtagoktól? Netán régi életedből? Fókuszálj a testi érzetekre, miközben mélyeket lélegzel. Hagy a felbukkanó gondolatokat áramolni, ne ragadjál le egyiknél sem, és engedd, hogy tova ússzanak. Észreveszed, hogy a kellemetlen érzések gyengülni kezdenek, majd el is tűnnek teljesen. Mire van szükséged? Milyen üzenetet küldesz magadnak? Lélegezz lassan és mélyen, amí teljesen megnyugszol. Maradj ebben a nyugodt állapotban néhány percig.

Ismét vegyél egy mély lélegzetet, állj fel, és ülj le a bűntudat székébe. Csendesítsd el gondolataidat, és csak a testi érzeteidre figyelj. Mit érzel? Vajon honnan származnak ezek az érzések? Gyerekkorodból? Szüleidtől, vagy más családtagoktól? Netán régi életedből? Fókuszálj a testi érzetekre, miközben mélyeket lélegzel. Hagy a felbukkanó gondolatokat áramolni, ne ragadjál le egyiknél sem, és engedd, hogy tova ússzanak. Észreveszed, hogy a kellemetlen érzések gyengülni kezdenek, majd el is tűnnek teljesen. Mire van szükséged? Milyen üzenetet küldesz magadnak? Lélegezz lassan és mélyen, amí teljesen megnyugszol. Maradj ebben a nyugodt állapotban néhány percig.

Vegyél még egy mély lélegzetet, állj fel és ülj be a bátorság székbe. Csendesítsd el gondolataidat, és csak a testi érzeteidre figyelj. Mit érzel? Vajon honnan származnak ezek az érzések? Gyerekkorodból? Szüleidtől, vagy más családtagoktól? Netán régi életedből? Fókuszálj a testi érzetekre, miközben mélyeket lélegzel. Hagy a felbukkanó gondolatokat áramolni, ne ragadjál le egyiknél sem, és engedd, hogy tova ússzanak. Észreveszed, hogy a kellemetlen érzések gyengülni kezdenek, majd el is tűnnek teljesen. Mire van szükséged? Milyen üzenetet küldesz magadnak? Lélegezz lassan és mélyen, amí teljesen megnyugszol. Maradj ebben a nyugodt állapotban néhány percig.

Mire van szükséged? Milyen üzenetet küldenél magadnak? Lassan és mélyen lélegezzen be és ki, hagyja, hogy gondolatai és érzései úgy kalandozzanak, ahogy kívánják, miközben Ön egyre ellazultabb lesz, és egyre ellazultabbnak érzi magát. Töltsön el itt 1 vagy 2 percet.

Most ivegyél egypár mély lélegzetet, állj fel, és ülj be önmagad székébe. Nézz a szégyen székére, és képzeld el, hogy a szégyen szemébe nézel. Mondd neki gyengéden, szíved mélyéből, de magabiztosan: “Köszönöm. Köszönöm. Köszönöm.”

Ismételd meg ezt a gyakorlatot a bűntudattal, majd a bátorsággal is. Egy ráadás mondat, amit elmondhatsz a bátorságnak: “Igen. Igen. Igen.”

 

Írd le tapasztalataidat a füzetedbe.

Részletesebben a bűntudatról idekattintva olvashatsz.

Lelki béke és biztonság

önismereti tréning

6 alkalmas online tréning

feldolgozást támogató anyagok

kérdezz – felelek

jó hangulat